Yoga utanför mattan

Av Josefin Söderby

Många av oss förknippar yoga med fysisk aktivitet eller mjuka rörelser på yogamattan medan vi fokuserar på andningen. Det är verkligen en del av yogan, men bara en liten del. När vi tittar på yogans filosofi, särskilt Patanjalis Yogans 8 lemmarblir det tydligt att den fysiska aspekten av yoga (som vanligtvis förknippas med yoga i väst) - asanas och ställningar - bara är en av de åtta lemmarna. Om du pratar med människor som utövar yoga dagligen kommer du också att märka att det inte bara handlar om att röra sig på mattan som får dem att komma tillbaka. Det är något mycket djupare som händer, en subtil förändring som sker inom oss. Det ger oss inre frid, ökad närvaro och harmoni i livet, för att bara nämna några av fördelarna.


Mer än att bara röra sig på en matta

En centralgestalt inom yogan som jag vill återkomma till är Patanjali, en indisk filosof som levde omkring 200 f.Kr. Hans verk, "Yoga Sutras", är en otroligt komplex och djupgående beskrivning av yoga som kan läsas och åter läsas utan att helt fånga dess flytande mening. Men när man upplever det blir allt plötsligt lite klarare. Från Patanjalis texter kommer också Yogans 8 lemmarsom enligt min mening på ett utmärkt sätt beskriver de olika aspekterna av yoga. Som namnet antyder består den av åtta delar som, om de följs, tillsammans kommer att leda dig till upplysning och total inre frid.


Dessa delar omfattar hur vi agerar gentemot oss själva, vår omgivning, vår kropp och vårt sinne. För att ge några korta exempel kan det handla om renlighet, sanningsenlighet, återhållsamhet, disciplin, att dra sig undan, att utöva yoga, meditation och mycket mer. Varje del i sig skulle kunna vara föremål för en separat artikel, så om du vill fördjupa dig rekommenderar jag att du läser mer om vad de innebär här.


Vad kan yoga lära oss i livet?

Yoga är en otroligt personlig resa, och det är verkligen en resa. Den erbjuder en mängd fördelar och lärdomar som kan påverka olika aspekter av livet. Den påverkar inte bara vår fysiska hälsa utan också vår förmåga att minska stress, uppnå avslappning, öka tydlighet och närvaro samt skapa en större samhörighet och balans i våra känslor. För många kan yoga också bli en väg till personlig utveckling eller öppna dörren till andlighet och koppling till något större.


Stress är något vi alla känner till. Den är ständigt närvarande och påverkar oss i varierande grad i vårt dagliga liv. Ett område där yoga verkligen hjälper är stresshantering. Genom yoga och meditation återvänder vi till närvaron och till andningen. Genom att använda yoga som en fysisk och mental övningnärmar vi oss närvaro, minskar stress, ökar vår koncentration och utvecklar en djupare förståelse för oss själva och våra känslor. Yoga är en personlig resa, och fördelarna kan variera beroende på individens engagemang och praktik.

 

yoga meditation andningsövningar


Hur kan yoga hjälpa dig i den stressiga vardagen?

Den fysiska övningen, i kombination med andning, hjälper oss att aktivera vårt parasympatiska nervsystemet - vårt "vila och smälta"-systemvilket innebär att vi går in i ett icke-stressat tillstånd. Även om fysisk träning kan vara utmanande för kroppen och, precis som all annan träning, kan vara en stressfaktor för kroppen, kan vi genom vår andning signalera till nervsystemet att vi är säkra. Det kontrollerade och lugna andetaget in och ut genom näsan sänder en signal till kroppen att vi befinner oss i ett säkert och lugnt tillstånd.


Detta är en av de viktigaste lärdomarna som yogan kan ge oss och något vi kan tillämpa i vårt dagliga liv. Trots att kroppen är stressad kan vi med hjälp av andningen hitta ett inre lugn. Personligen är Navasana-positionen, även känd som "båtpositionen"där vi sitter på våra sittben med kroppen i en V-form, varit till stor hjälp för mig. Det är en krävande position som lätt kan få oss att bita ihop käken och spänna hela kroppen. Det hände mig i början, eftersom positionen är fysiskt utmanande. Men genom att behålla ett lugnt och kontrollerat andetag kan jag lättare stanna kvar i positionen och känna att jag har kontroll. Det är något jag har tagit med mig in i stressiga situationer i vardagen.


Andningen - ett kraftfullt verktyg

Andningen är förmodligen ett av de mest kraftfulla verktyg vi har, även om många av oss inte är medvetna om det. Forskning har har visat att andning kan minska stress och ångest. Enligt Dr. Kennedy, som talade i Forbes Healthkan andningsövningar, särskilt de som betonar långvariga och kontrollerade andetag, aktivera det parasympatiska nervsystemet och minska stressresponsen.


Harvard Medical School har också bedrivit forskning inom detta område. På 1970-talet utvecklade Dr. Herbert Benson metoder för att framkalla kroppens avslappningsreaktion genom olika tekniker som meditation, yoga och progressiv muskelavslappning. Gemensamt för dessa metoder är att de fokuserar på djupandning. Du kan läsa mer om kraften i vårt andetag i Sofie Krafts artikel: Kraften i ditt andetag.


Andningens kraft är en outnyttjad resurs som kan hjälpa oss att hantera stress och återfå inre balans. Genom att lära oss att använda andningen medvetet kan vi uppleva en djupgående effekt på vårt välbefinnande och vår mentala hälsa.


Hur ser yogan ut i vardagen för mig som yogalärare?

För mig har yoga verkligen utvecklats till mer än bara en fysisk övning på mattan. Det har blivit en livsstil och ett sätt att leva som genomsyrar mitt dagliga liv.


Till exempel, när jag tittar på en av grenarna i en lem (Yama) av De åtta lemmarna i yoga, Ahimsa - icke-våldhandlar det inte bara om att undvika yttre våld. För mig innebär det också att inte odla negativa tankar om mig själv eller andra. Det handlar om att lyssna på och respektera min kropp - vila när den är trött, äta när den behöver näring och inte överdriva eller pressa mig själv för hårt. Även om jag strävar efter Ahimsa - icke-våld, är jag också en människa precis som alla andra. Ibland blir jag stressad och behandlar min kropp på ett ohälsosamt sätt. Det kan handla om att överträna, vara restriktiv med kosten eller ha negativa tankar om mig själv, både internt och externt. Trots dessa händelser i mitt liv strävar jag efter att minska dessa destruktiva beteenden och istället lyfta mig själv, min kropp och mitt sinne.


Jag vill också betona andningens kraft. Jag har själv upplevt ångest och panikattacker från tid till annan. I början visste jag inte hur jag skulle hantera dem, vilket gjorde det överväldigande och svårt. Idag upplever jag ångest mer sällan, och jag är övertygad om att yogan har spelat en viktig roll i detta. Så när ångest ibland uppstår har jag verktyg som hjälper mig att hantera den snabbt. Jag tar ett djupt andetag, blundar och tar mig tid för mig själv. Genom att sitta ner och skriva i min dagbok kan jag förstå vad som har utlöst den obehagliga känslan. Jag skulle säga att den närvaro och harmoni som yogan har fört in i mitt liv har gjort mig lugnare och tryggare med mig själv. Det är något jag hoppas att du också kommer att finna om du har börjat vandra denna vackra väg av förundran och inre frid.

______


Slutsats

Följ med oss på en personlig resa där vi upptäcker oss själva och utforskar fördelarna med yoga som går bortom de fysiska positionerna (asanas). I västvärlden ses yoga ofta som en form av träning på en yogamatta, men dess ursprung, filosofi och hängivna utövare vet att det är så mycket mer. Vad händer egentligen med kroppen och sinnet? Yoga är en djupt personlig resa, men låt oss ge dig en inblick i varför så många yogis återvänder till mattan gång på gång, och hur yoga inbjuder till ett liv fyllt av närvaro, lugn och harmoni bortom yogamattan.

Lämna en kommentar

Namn.
.
Meddelande.