Journalföring som ett verktyg för psykiskt välbefinnande

 

Skriven av Josefin Söderby.

Har du någonsin känt dig fast i en cykel av repetitiva tankar som leder till känslor av ångest och stress som är svåra att skaka av dig? Eller kanske har du svårt att känna, förstå eller uttrycka dina inre känslor? Om detta är något du känner igen dig i, kan journaling vara ett bra verktyg för dig. 

Genom att skriva ner dina tankar och känslor kan du lättare få insikter och tydligare förstå tankarna. Det är ett väldigt fint sätt att få uttrycka sig själv på. Även om du är osäker på var du ska börja brukar det vara så enkelt som att sätta penna mot papper, låta dina tankar flöda fritt och bli tydliga framför dig med hjälp av ord inifrån.  

Vad innebär journaling?

Journaling är en praktik som tillåter dig uttrycka dina tankar och känslor på ett tryggt sätt, enbart för dig själv. Det kan göras i olika former såsom friskrivning, svara på specifika frågor eller med hjälp av punktlistor, till exempel tacksamhetsdagbok. Oavsett form möjliggör journaling ett sätt att utforska, uttrycka och förstå tankar och känslor, vilket kan ge både klarhet och självinsikt.

Genom att skriva dagbok kan du identifiera mönster i dina tankar och känslor. Till exempel, om du regelbundet skriver om känslor av ångest eller stress, kan du börja känna igen de utlösande triggers som bidrar till att dessa känslor uppstår. En sådan insikt kan hjälpa dig att jobba med strategier för att hantera dina känslor på ett hälsosammare sätt när du vet att de är på väg upp mot ytan.

Hur kan journaling hjälpa mig emotionellt och fysiskt?

Journaling har många fördelar för ens emotionella och psykologiska välbefinnande. Det kan hjälpa dig att organisera dina tankar och känslor, förbättra ditt humör och minska känslor av ångest och stress. Dessutom kan journaling hjälpa dig att upptäcka mönster och känslor i ditt beteende, samt hjälpa till att utveckla effektiva strategier  för att hantera svåra situationer. Regelbunden journaling kan vara ett kraftfullt verktyg för personlig utveckling och självförbättring.

Forskning har visat att att skriva dagbok i så lite som 20 minuter per dag kan ha positiva effekter på både psykisk och fysisk hälsa. Det ger inte enbart plats för känslomässiga uttryck och reflektion, utan det har även påvisats ge en förbättrad immunfunktion och minskad risk för sjukdom.

Var börjar jag någonstans?

Att komma igång med journaling kan ibland kännas överväldigande, särskilt om du lider av ångest. Ett enkelt sätt att börja på är att välja en dagbok med redan satta skrivuppgifter, som en tacksamhetsdagbok eller morgondagbok. Det finns många alternativ att välja bland, så hitta en som resonerar med dig. Här är några exempel.

Kom ihåg att välja en anteckningsbok som känns rätt för dig, den kommer att innehålla alla dina tankar och känslor, så välj med hjärtat och unna dig en bra penna. Välj en tid eller miljö som fungerar för dig under dagen, oavsett om det är på morgonen, på kvällen eller vid de tillfällen som du känner stress och oro. Nyckeln är att hitta en regelbunden praktik som fungerar för dig, men lägg inte för mycket press på dig själv att skriva dagbok varje dag. Använd det som ett hjälpsamt verktyg snarare än ett måste, annars finns risken att det har en motsatt effekt.

Hur journaling har hjälpt mig som yogalärare

Journaling har varit en transformativ och nästan magisk praktik för mig, en som jag återvänder till gång på gång. Den introducerades för mig under mitt första yogaretreat och idag är det ett av mina viktigaste sätt att praktisera yoga i vardagen och Satya, att vara sann mot mig själv och andra.

Jag har gjort det till en vana att skriva dagbok dagligen efter min morgonrutin. En stund som är helt för mig själv att känna in och landa. Under dessa skrivande stunder tillåter jag mig själv att utforska och uttrycka vad jag känner i exakt den stunden. Det hjälper mig att få insikt i min sinnesstämning och det ger mig ett verktyg för att kunna anpassa mitt tempo för dagen, därefter. Sahara Rose Ketabis Yogic Path Journal har verkligen hjälpt mig att upprätthålla en daglig vana av dagboksskrivande. Det är en utmärkt dagbok som sträcker sig över ett år.  Jag fann den särskilt hjälpsam för att etablera en daglig vana av självreflektion i början och slutet av varje dag.

Utöver mig morgonpraktik ger jag mig själv också utrymme för att skriva om större ämnen såsom drömmar, manifestationer eller livsförändringar, särskilt kring ny- och fullmåne, då det resonerar med mig. Närhelst jag känner att jag behöver vägledning eller helt enkelt önskar guidning från min inre visdom, vänder jag mig till min dagbok som min egen personliga terapeut. Jag rekommenderar den här praktiken till alla, oavsett andlighet eller bakgrund. Allt du behöver är en önskan att hitta din inre medvetenhet samt en öppenhet att omfamna dina känslor som en del av din resa framåt. 

Foton och text: Josefin Söderby

Lämna en kommentar

Namn.
.
Meddelande.