Röd ljusterapi – hur och varför det fungerar

Kvinna med solglasögon i rött ljus

Red light therapy (RLT), eller röd ljusterapi, är en behandling som växer i popularitet och som sägs ha en positiv inverkan på bland annat kollagenproduktionen, vårt immunförsvar och stela leder. Eftersom metoden inte är vetenskapligt bevisad är det en något kontroversiell behandling, men fler och fler studier tyder på positiva effekter. 

Hur fungerar röd ljusterapi? 

Under en RLT-behandling utsätter du huden för rött ljus med hjälp av en apparat, lampa eller laser. Det infraröda ljuset sägs kunna stärka mitokondrierna i cellerna med hjälp av en biokemisk effekt. Eftersom energi skapas i mitokondrierna kan rött ljus hjälpa cellerna att mer effektivt skapa energi. Detta leder i sin tur till förbättrad funktionalitet hos cellerna och de blir bättre rustade för att reparera skador och förnya sig själva.   

RLT är en mer skonsam metod än laser eller intense pulsed light (IPL) eftersom den direkt stimulerar regenerering av huden, medan de andra metoderna orsakar kontrollerade skador på hudens yttre lager för att framkalla vävnadsreparation. RLT tränger in ungefär fem millimeter under hudytan. 

Vilka är fördelarna med röd ljusterapi?  

RLT är en relativt ny behandlingsmetod. Det behövs därför mer forskning för att kunna bevisa dess effektivitet. Det finns dock en del studier om röd ljusterapi med lovande resultat. De tyder på att RLT kan: 

  • förbättra reparationen av skadad hud och vävnad 
  • bidra till förbättrad hårtillväxt för personer med alopeci, en autoimmun sjukdom som är kopplad till håravfall 
  • förbättra hudtonen och öka produktionen av kollagen, vilket kan leda till färre rynkor 
  • förbättra ledhälsan för personer med degenerativ artros 
  • hjälpa till att reparera solskador och ärr 
  • minska symtom som smärta och muskelspasmer för personer med kroniska sjukdomar som fibromyalgi 
  • hjälpa till att förbättra minnet och koncentrationsförmågan 
  • fungera som kortsiktig behandling av karpaltunnelsyndrom 
  • användas som en alternativ behandling av psoriasis 
  • hjälpa till att minska smärta och inflammation

Hur ofta ska jag göra behandlingar med rött ljus? 

RLT sägs vara mest effektivt vid regelbundna behandlingar. Det rekommenderas att du gör behandlingarna oftare de första veckorna (upp till fem gånger i veckan) och därefter börjar du sprida ut behandlingarna och gör dem mer sällan.

Human3 Nano-panel

Human3 Nano-panelen. Bild: Fitnessguru

 

"Jag använder Human3 Nano-ljuspanelen under min morgonmeditation, ungefär två gånger i veckan. Det röda ljuset hjälper mig att fokusera under meditationen och jag känner mig mer energisk, så det är verkligen en livräddare under mörka svenska vintrar," säger Sofie Kraft. 

Läs mer om Human3 Nano och köp den här.

Av: Nicky Rosenberg
Bild: Pexels

Lämna en kommentar

Namn.
.
Meddelande.