Släpp tvivel och oro med hjälp av hypnos

Det kan vara svårt att sluta med missbruk, bli av med rädslor och begränsande tankar eller införa nya rutiner. Genom att få tillgång till och arbeta med ditt undermedvetna kan hypnos hjälpa dig finna nya sätt att tänka och vara. 

Hypnos är ett tillstånd där en person sägs ha ökad fokus och koncentration med en ökad respons till förslag. I detta tillstånd absorberar sinnet enkelt ny information och kan omprogrammera tankemönster och övertygelser. Det kan också hjälpa dig att hantera ångest och smärta. Därför kan hypnos vara till hjälp vid allt från allergier, fibromyalgi, tinnitus, tvångssyndrom och talsvårigheter till att bli av med rädslor och beroenden eller att ändra och/eller införa nya vanor.


Vad händer under hypnos?

Under hypnos sägs det att vi får tillgång till och arbetar med vårt undermedvetna, som inte kan skilja på fantasi och verklighet. 

– Det undermedvetna tänker inte i traditionella termer och ifrågasätter inte omvärlden särskilt mycket. Det är också kreativt och har en livlig fantasi, säger Matilde Wergeland, hypnoscoach och grundare av Health by M

Under hypnos kan personen som leder hypnosen få tillgång till klientens undermedvetna genom att använda sig av upprepade ord och visualiseringar. Personen som utför hypnosen kan sedan hjälpa klienten att få bort begränsande tankar, skriva om sin historia och komma närmare sitt högsta jag. Tanken är att omprogrammera sinnet och lämna bakom sig mönster och sätt att tänka som kanske har varit personens sätt att göra saker och ting under lång tid. 

Hypnos är ett naturligt tillstånd 

Det finns fem huvudtyper av hjärnvågor, under hypnos är thetavågorna vanliga . De uppstår när vi befinner oss i ett sömnigt men vaket tillstånd, ett meditativt tillstånd eller när vi är kreativa – ett tillstånd då vår medvetenhet om den fysiska världen minskat. Thetavågor är dominerande hos yngre barn, vilket är anledningen till att barn enkelt kan lära sig nya färdigheter, till exempel språk, eftersom de absorberar alla erfarenheter.

– Men eftersom det undermedvetna inte är rationellt, är det viktigt att komma ihåg att vi också kan gå igenom erfarenheter som barn där vi lär oss att hantera saker på ett sätt som inte är hjälpsamt för oss, särskilt inte när vi blir äldre, säger Matilde Wergeland. 

Därför är det vanligt att det vi har problem med som vuxna egentligen är gammal programmering från när vi var unga. Enligt Matilde Wergeland är hypnos ett naturligt sinnestillstånd, och vi kan ofta befinna oss i detta tillstånd under en vanlig dag i vårt liv – när kroppen är mycket avslappnad, men sinnet är superfokuserat. Det är också därför du kommer ihåg allt från en hypnossession och är helt medveten om allt som händer runt omkring dig. 

– Mer än 95% av allt vi gör dagligen kommer från det undermedvetna och är automatiska reaktioner, tankemönster och gamla vanor. Därför kan det vara svårt att se och arbeta med beteenden, tankar eller vanor som vi vill ändra eftersom de är en så stor del av våra liv. Hypnos är ett effektivt verktyg när vi vill arbeta med det undermedvetna – som en quick-fix som faktiskt fungerar, säger Matilde Wergeland.

Vill du prova självhypnos?

Varje gång vi koncentrerar oss intensivt på något, när vi befinner oss i ett "flow-tillstånd", är vi i hypnos. Detta är ett normalt tillstånd som vi kan uppleva flera gånger per dag, ett meditativt tillstånd. Tekniken för att genomföra självhypnos går ut på att man blir helt absorberad av upplevelsen och upprepar positiva förslag eller affirmationer kring hur du ska nå dina mål. Det kan inte bara hjälpa dig att nå dina mål, utan också vara ett sätt att lära dig att kontrollera dina tankar och handlingar. Så här kan du göra om du vill prova det! 

  1. Hitta en bekväm plats och en komfortabel sittande ställning.
  2. Slappna av med hjälp av en hypnotisk induktion, till exempel genom att fokusera på spänningar i kroppen och sedan släppa dem, upprepa detta tills hela kroppen är helt avslappnad. 
  3. Presentera ett förslag. Det kan vara en manifestering, något du vill förändra eller bjuda in i ditt liv. Till exempel: "Jag är en självsäker talare". 
  4. Återgå till medvetenhet. När du är redo att återgå till medvetenhet, räkna till fem och bli mer och mer medveten om dig och din omgivning. När du räknat till fem ska du ha återvänt till medvetenheten helt och hållet. 

Av Nicky Rosenberg

Bilder: Matilde Wergeland, Emma Holm Art 

Lämna en kommentar

Namn.
.
Meddelande.