KAP - den andliga terapiformen

Kundalini Activation Process (KAP), som introducerades i Sverige 2019, förklaras som ett mjukt sätt att väcka kundalinienergin genom energiöverföring. Under en klass kan plötsliga rörelser uppstå och några av fördelarna med KAP är att deltagare kan uppleva djupa insikter och klarsynthet.

Kundalinienergin beskrivs som den ultimata livskraftsenergin. När kundalinienergin väcks tros den leda till andlig frigörelse. Genom att aktivera kundalinienergin kan energetiska och känslomässiga blockeringar frigöras och koppla dig till ditt högre jag. På sanskrit betyder kundalini "upprullad orm", och i yogatraditionen tror man att energin ligger upprullad vid ryggradens bas, redo att aktiveras och, när så sker, röra sig runt i kroppen som en orm.

Vi pratade med Julia Bergh, grundare av yoga- och healingstudion Ayäm Studio i Stockholm och en av de första KAP-facilitatorerna i Sverige. Begreppet facilitator används för att betona deltagarens roll under en KAP-klass, eftersom deltagaren sägs ha full kontroll över hur stark upplevelsen är. Hon förklarar praktiken som en form av terapi.
 
– KAP är ett sätt att expandera det medvetna sinnet, stärka intuitionen och koppla om strukturer i hjärnan. Det är en mental och fysisk release. Genom att stärka förmågan att känna mer kommer du att kunna möta och känna starkare känslor, men också ha kapacitet att möta tuffare känslor, säger Julia Bergh.  

Ett kundaliniuppvaknande är en kraftfull andlig upplevelse där man kan uppleva eufori, starka känslor av frihet från egot, att man släpper taget om trauman, får nya insikter och en stark koppling till universum. Praktiker som yoga, breath work och meditation kan framkalla upplevelsen. Men den kan också inträffa plötsligt, utan utlösande faktorer. 

– Kundalini har ett lite dåligt rykte eftersom många övningar, som kundaliniyoga eller breath work, tvingar fram aktivering av energin. I KAP kommer energin uppifrån, från kronchakrat, och rör sig ner genom kroppen vilket innebär att du bara släpper in så mycket energi som du klarar av att hantera, och det gör att det blir mer skonsamt. Energin byggs upp, och ju mer du utsätter dig för energin desto djupare kommer du att gå, säger Julia Bergh.

Hur går en KAP-klass till?

En klass börjar vanligtvis med en lång introduktion av facilitatorn som beskriver vad KAP är, hur energin rör sig i kroppen och vad som kan hända under en klass, både fysiskt och mentalt. Facilitatorn genomför sedan en demonstration med frivilliga deltagare. Och slutligen lägger sig alla deltagare på rygg med slutna ögon. 

– Jag börjar spela hög musik och går runt och rör vid chakra- och meridianpunkter, som är energetiska nav, och rör mina händer över deltagarnas kroppar. Det är det som sker på utsidan, men vad som händer på insidan är en annan historia, säger Julia Bergh. 

De som redan har deltagit i en klass kan delta i kortare KAP-klasser utan introduktion. Julia Bergh förklarar att ju oftare man deltar i klasserna, desto djupare kan man gå. Hon rekommenderar dock att man inte deltar i mer än en KAP-klass i veckan. 

– Jag tycker att alla som känner sig nyfikna borde prova KAP, det är svårt att förklara processen i ord, den måste upplevas. Men det är helt okej att vara skeptisk, jag tycker att det är viktigt att ifrågasätta upplevelser och jag har full förståelse för att det kan verka lite ovanligt i början, säger hon. 


Utbildning av KAP-facilitatorer

KAP grundades av Venant Wong, som enligt sin webbplats är "ett överföringsfordon som överför kundalinis råa livskraft". Det var för ungefär 6 år sedan som han utvecklade KAP tillsammans med Sigrid Brelid, hans partner i livet och i affärer. De började sedan anordna utbildningar för att fler personer skulle kunna underlätta KAP-klasser.

Julia Bergh hörde först talas om KAP via sin barndomsvän Sigrid Brelid och deltog i hennes och Venant Wongs gemensamma klass i Stockholm 2019.

– Jag är inte helt säker på hur jag tog mig hem efter den första klassen, jag har inget minne av det. Jag var förbryllad och försökte förstå vad som just hade hänt. Jag längtade genast efter att få lära mig mer, säger hon. 

I starten valde Venant Wong noggrant ut personer som fick  delta i hans utbildningar och Julia Bergh var en av de första som bjöds in. År 2019 blev hon den allra första facilitatorn i Sverige. Antalet facilitatorer har nu vuxit till 15 i Sverige och cirka 250-300 i världen. Studenter har nu möjlighet att ansöka till utbildningarna utan en inbjudan från Venant Wong, och ungefär 25 % av alla sökande blir antagna till utbildningarna.

– Målet är att sprida denna kraftfulla praktik som stöttar människor i deras personliga utveckling såväl som i deras andliga praktik, säger Julia Bergh.

Av Nicky Rosenberg
Bilder: Julia Bergh

4 kommentarer

  • Hej! Jag vill jättegärna lära mig denna fina kunskap.

    Sanna Johansson
  • Hej, jag skulle vilja bli en kundalini facilitator. Snälla, kan du berätta för mig var jag kan ta lektioner? Det finns några erbjudanden på internet, men jag är inte säker på vilket som är lämpligt.
    Tack för ditt svar, Kateřina.

    Kateřina Sojková
  • Hej!

    Jag undrar också om det finns någon kommande utbildning inom KAP facilitator nivå ett 2024? Varma hälsningar Theolina

    Alexandra Warleman
  • Hej Jag skulle vilja veta om det finns några kommande utbildningar för KAP-facilitator nivå 1 den 2024?

    Tack 🙏

    Denisse Olsson

Lämna en kommentar

Namn.
.
Meddelande.