Hur du hittar och förbereder dig för en yogalärarutbildning

Funderar du på att fördjupa dig i ditt yogaintresse eller vill du rent av bli yogalärare? Då har du säkert funderat på att gå en yogalärarutbildning (YTT). Det växande intresset för yoga och hälsa innebär att det finns många olika yogaskolor att välja bland och det kan kännas överväldigande när du först börjar leta efter en för dig. 

Det finns några saker att fundera över när du börjar leta efter en YTT, och när du väl har valt finns det flera sätt att börja förbereda dig. Vi har sammanställt en lista för att hjälpa dig på resan. 

Gå på olika yogaklasser

Yogaskolor erbjuder olika yogastilar, så du behöver ha en uppfattning om vilken du är mest intresserad av att lära dig mer om. De vanligaste yogastilarna är Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Kundalini och Yin. Om du är osäker på vilken stil som passar dig kan du gå på olika yogaklasser på studios, följa Youtube-videor och prata med yogalärare för att lära dig mer om yogastilarna. Tänk på att du alltid kan komplettera din YTT med kortare kurser för att bredda ditt erbjudande som lärare. 

Gör research och ställ frågor 

Det finns några saker som du behöver fatta beslut om innan du bokar din YTT. 

Vilken typ av utbildning vill du läsa? 

Det finns kortare och intensiva utbildningar som sträcker sig över 3-5 veckor. Sedan finns det längre utbildningar som du kan delta i, ofta under en period på 6 månader upp till ett år med sammankomster under ett antal helger och studietid däremellan. Fördelen med det sistnämnda alternativet är att man lär sig lite kontinuerligt och sedan kan öva på de nya delarna innan man lär sig mer. Vissa föredrar den intensiva varianten eftersom det innebär att man helt kan koppla bort vardagen och bara fokusera på yogapraktiken utan distraktioner. Söksajter som till exempel bookyogateachertraining.com kan vara ett bra ställe att börja leta på. 

Var vill du gå utbildningen? 

Om du bestämmer dig för intensivutbildningen är nästa steg att bestämma vart du vill åka (den längre utbildningen kommer troligen att äga rum i ditt land). Vill du vara vid stranden? I bergen? Nära en stad? I Indien finns många yogaskolor och utbildningarna är ofta billigare än på andra platser. Numera finns det dock yogaskolor som erbjuder YTT:s i de flesta länder – kanske är du intresserad av ett särskilt land eller vill resa i området efteråt.  

Att hitta rätt utbildning 

Eftersom det är en djungel av skolor kan det vara svårt att veta vilken skola som är rätt för dig. Ta därför god tid på dig när du väljer en yogaskola. 

  • Fråga din favorit-yogalärare eller studio om rekommendationer. En personlig rekommendation är förmodligen det bästa sättet att försäkra dig om att den passar dig.
  • Läs recensioner och titta på skolans sociala medier. På så sätt får du en uppfattning om skolan, miljön och lärarna.
  • Kontrollera om skolan är ansluten till Yoga Alliance. De flesta skolor, men inte alla, är anslutna till Yoga Alliance, en typ av fackförbund som företräder yogalärare över hela världen. Organisationen har också ett ramverk för yogalärarutbildningar, vilket innebär att oavsett var du väljer att studera kommer modulerna att vara likartade. Även om vissa yogajobb kan se en Yoga Alliance-certifiering som en kvalitetsstämpel är det definitivt ingen nödvändighet. Läs mer om det och bestäm själv om det är viktigt för dig att skolan är ansluten till dem.
  • Ställ frågor när du har hittat en utbildning som du är intresserad av. Du investerar mycket tid och pengar i den här erfarenheten, se till att den är rätt för dig. Vilka är lärarna? Finns det en huvudlärare eller är det flera lärare? Hur ser det dagliga schemat ut? Hur många personer kommer att delta i kursen? Var nyfiken.

Förbered dig för utbildningen 

Förstudier  

Yogaskolor kan begära att du förbereder dig för utbildningen på olika sätt. Vissa har uppgifter eller online-träffar du behöver delta i, eller så delar de en lista på rekommenderade böcker att läsa innan start. Även om det normalt sett inte är något problem om du inte har haft möjligheten att gå igenom alla förberedelser och läslista är det bra att försöka hinna med så mycket som möjligt. Det är ett bra sätt att underlätta för dig och göra så att du inte känner dig alltför överväldigad när utbildningen väl börjar. 

Ditt mentala tillstånd

Du kommer att tillbringa mycket tid i yogans värld. Det kan bli ganska intensivt, så det är en bra idé att vara konsekvent med din meditationsutövning innan start. Ha också en tydlig förståelse för varför du vill gå kursen, så att du kan påminna dig om det känns tufft. Och börja för dagbok om du inte redan gör det. Du kommer att reflektera mycket under kursen så det är ett bra sätt att börja sortera tankarna. 

Hitta en bra balans mellan träning och vila 

En av de viktigaste sakerna du lär dig under utbildningen är att den fysiska delen av yogan, asanas (yogapositioner), bara är en del av yogan – det är lika viktigt att utveckla din närvaro genom medvetna praktiker och att studera filosofi. Med det sagt är det fördelaktigt att ha en regelbunden fysisk praktik i den yogastil som du kommer att utbilda dig i. Du kommer att utöva fysisk yoga flera timmar per dag så för att se till att du undviker skador och kan hänga med är det bra att vara konsekvent med din träning innan start. Samtidigt vill du inte pressa dig själv för hårt under veckorna före utbildningen, så att ta ett steg tillbaka och ge dig själv tid att vila innan är lika viktigt. Hitta balansen och lyssna på din kropp. 

Det viktigaste tipset är att vara öppen för vad som än händer. Du kommer att ha så otroligt roligt, träffa likasinnade människor och växa på ett personligt plan och som yogalärare. 

Av: Nicky Rosenberg
Bilder: Clara Morberg: bilder: Clara Morberg

 

Lämna en kommentar

Namn.
.
Meddelande.